Think Volunteer

Mirthe en Zilah hebben van studieopdracht een onderneming gemaakt. Een eigen stichting en onderneming voor verantwoord vrijwilligerswerk, een stage, een vrije minor of wil je een onderzoek doen in Indonesië

Meer weten kijk dan op www.thinkvolunteer.com

WelZoWijs helpt Think Volunteer 3 jaar lang. Begonnen in november 2017 met een 1e meeting in Zwolle bij Wientjes. De officiële samenwerking kwam in april 2018. Tot minimaal april 2021 blijven wij Think Volunteer helpen.

Alles wat je niet op school herbergt diverse projecten die als doel hebben om ondernemend gedrag, vaardigheden en ondernemen te leren die je niet standaard op school leert. Alles wat je niet op school leert is innovatie in de praktijk door samen te doen en te leren.
Wij helpen Zilah  en Mirthe met de volgende zaken:

  • Praktijk ondersteuning bij de stichting doormiddel van het inzetten van mensuren via Stageplus.
  • Ondersteuning bij organisatie van benefit activiteiten voor de stichting.
  • Door-ontwikkeling van de nieuwe VOF
  • Kleine sponsorbijdrage
  • Productontwikkeling
  • Algemene coaching en begeleiding
  • Bestuurlijk helpen binnen de stichting voor de startperiode
 

Blog 1

Think Volunteer zet zich in voor kansarme doelgroepen in Indonesië. Wij zijn een stichting die verschillende gebieden aanpakt, zoals: sociaal, werk, educatie, gezondheidszorg, het milieu en een gezonde leefomgeving. Dit doen wij onder andere door Social Work studenten/vrijwilligers in te zetten. Sinds 2018 werken wij samen met Welzowijs, een innovatienetwerk voor jong en oud. Welzowijs brengt onderwijs, overheid en het bedrijfsleven bij elkaar om gezamenlijk mooie projecten te ontwikkelen.

Ons verhaal
Inmiddels vliegen wij, Mirthe en Zillah al vier jaar op en af naar Indonesia en sinds twee jaar om het werk van Think Volunteer te kunnen realiseren.

Het begon in 2015. Wij reisden af naar Indonesië om onderzoek te doen naar vrijwilligerswerk en kwetsbare doelgroepen. We waren nieuwsgierig naar de term ´Social Work´ in Indonesië en hoe men dat daar aanpakt. Wat waren de kansen voor bijvoorbeeld kansarme kinderen en wat konden wij hiervan leren? Maar nog belangrijker: wat konden wij voor deze kinderen betekenen? We zagen veel schrijnende situaties. Armoede, een slechte leefomgeving en weinig- tot geen educatie. We beseften ons dat er veel hulp nodig is.
Wij vinden het heel belangrijk dat sociaal vrijwilligerswerk op een verantwoordelijke manier wordt uitgevoerd. We willen graag (toekomstige) vrijwilligers en studenten de mogelijkheid bieden om projecten te ondersteunen, maar wel met een verantwoordelijke- en kritische blik.

Februari jongsleden (2019), zijn we dit semester met ongeveer 30 studenten en vrijwilligers gestart. Hiervoor zijn alle voorbereidingen al getroffen in 2018, wij hebben in Nederland een voorbereidingsdag georganiseerd zodat de student niet voor verassingen komt te staan in zo’n onbekend land.
Zillah vertrok in Januari naar Indonesië om alles voor te bereiden voordat de studenten aankwamen. Vervolgens kwam Mirthe kwam een maand later om direct samen aan de slag te gaan met workshop die we aan de studenten en vrijwilligers geven.
Wat een leuke groep jonge studenten zijn hier aangekomen zeg! Natuurlijk hadden we ze al ontmoet in Nederland maar tijdens zo’n actieve workshop week, leerden wij ze ook pas echt kennen. Allemaal vol enthousiasme en sommigen vol verbazing liepen zij de eerste week rond in Yogyakarta. Wat een nieuwe indrukken, een week met veel informatie en dan ook direct een introductie dag tot het project. Ons team heeft de studenten de eerste dag naar het project begeleid en inmiddels is iedereen zelfstandig of in duo’s aan de slag bij zijn/haar eigen project.

Iedereen komt hier voor zijn eigen doel, de een loopt stage of doet vrijwilligerswerk, de ander heeft een eigen minor plan geschreven, de ander komt om onderzoek te doen. Dit is allemaal vooraf met het project besproken. En dan hebben we te maken met een land met een compleet andere cultuur en waar ‘tijd’ niet zo nauw genomen wordt. Iets waar de punctuele Nederlander last van kan ervaren. Gelukkig zijn de studenten hierop voorbereid, verwachtingen los te laten en eerst maar eens alles op je af laten komen. We merken dat de studenten deze relaxte houding al snel aannemen, vinden wij ook erg prettig.
We weten als geen ander hoe het is om hier nieuw aan te komen, omdat we dit allemaal zelf hebben meegemaakt maar soms vergeten we dat ook weer omdat alles voor ons zo normaal is geworden.
Het leuke aan deze groep is, dat ze elkaar allemaal opzoeken en gezamenlijk dingen ondernemen. Want naast de belangrijke opdracht voor school, is het natuurlijk ook belangrijk om Yogyakarta en de omgeving te ontdekken.

We gaan voor een mooie leerzame periode waarin niet alleen de studenten veel gaan leren, maar ook de kwetsbare doelgroepen op een juiste manier worden ondersteund en de aandacht krijgen die ze verdienen. 

Het is een illusie om te denken dat je in 3,4 of 5 maanden een groot verschil gaat maken, wel kun je op verschillende manieren bijdragen. Een plan maken met nieuwe input om vervolgens je lopende duurzame plan/projectje door te geven aan de volgende deelnemers.

Wil je ons en de studenten volgen? Volg dan onze Fb en Instagram voor de laatste updates!
www.thinkvolunteer.com

Lieve groetjes!

Bahasa Indonesia class                                                                                                         Introductie bij één van de projecten